Khamis, 29 Januari 2009

Cinta Sang Puteri


Penulis :RAMLEE AWANG MURSYID

Harga : RM 19.90helaian

Halaman:572 halaman

Sinopsis :


CINTA SANG RATU Pastinya anda ingin mengetahui cerita seterusnya setelah membaca Bagaikan Puteri. Apa yang berlaku kepada Laksamana Sunan dan Haryani?

Cinta Sang Ratulaksana langit mencengkam purnama,ibarat mutiara di lautan biruujana mata memandang, seluas langit terbentang.tatkala cinta berbisik, suaranya memuji TUHANpabila rindu terusik, rasulnya jadi pilihan.

Sampai masanya cinta jadi taruhanSang Ratu menjadi impian.Akhir kurun ke-15, Ratu Sulaman terus memerhatikan kerumunan orang ramai. Dia tertinjau-tinjau dan mengharapkan Laksamana Sunan segera bangkit.

Seketika tadi dia berjaya melepaskan sebilah anak panah tepat ke belakang lelaki itu. Jantungnya kini bagai direntap kasar apabila melihat jasad Laksamana Sunan diusung beramai-ramai. Hatinya rawan teringatkan ucapan lelaki itu kepadanya.Awal abad ke-21, bersendirian di bilik tidur, Haryani meraih ingatannya kepada Dani. Lelaki yang telah menyelamatkan nyawanya itu kini hilang sewktu tsunami melanda Aceh. Harapan untuk Dani hidup amat tipis. Tidak mungkin Dani selamat dari badai ombak itu. hanya kata-kata Dani sahaja yang menjadi pengubat resahnya.


"Haryani, walau apapun yang berlaku. saya tetap mencintai dan menyayangi awak"Cinta Sang Ratu...Mengulang kisah perkelahian di langit yang berkaitan kepada peperangan di bumi semata-mata kerana cinta.
Alhamdulillah..akhirnya ana sudah pun menghabiskan bacaan ana tentang novel ini. Memang jalan cerita novel ini sangat menarik. Betapa teguh dan mantapnya Iman Laksamana Sunan dalm menempuhi halangan demi halangan. Walaupun ana belum sempat lagi untuk membaca siri pertamanya iaitu Bagaikan Puteri, tetapi daripada pembacaan ana daripada novel kedua ini dapat mengagak apa yang telah terjadi dalam novel pertama. Hasil karya saudara Ramlee ini sangat mengagumkan. Semoga sesiapa yang membacanya dapat mengambil segala iktibar dan semoga novel ini dapat meningkatkan iman kita. Amin.....

0 comments: